AcasăSanatateCum afecteaza zaharul sanatatea si igiena orala?

Cum afecteaza zaharul sanatatea si igiena orala?

Unul din cei mai mari inamici ai sanatatii orale este zaharul. Zaharul nu este deloc sanatos nici pentru dinti, nici pentru starea de sanatate a pacientilor, dar putini inteleg acest lucru. Desi efectele negative ale sanatatii sunt cat se poate de vizibile asupra intregului organism, mai ales asupra starii de sanatate orala si aspectului dintilor, pacientii continua sa consume alimente si bauturi pe baza de zahar si coloranti.

Consumul de zahar – principala cauza a gingivitei sau parodontozei

Una din principalele cauze ale carierii dintilor, dar si ale aparitiei gingivitei sau parodontozei este zaharul. Imbolnavirea gingiilor, a ligamentelor si a suportului osos este data de consumul de zahar in tandem cu o igiena orala incorecta.

In stadiu incipient, boala parodontala cauzata de consumul de zahar se manifesta prin gingii de culoare mov sau rosu inchis, sangerari dentare chiar si la cea mai mica atingere a periutei, precum si marirea volumului gingiilor. Totodata, aceasta problema se manifesta si prin retractiile gingivale, precum si prin aparitia cariilor.

Bacteriile responsabile de cariiile dentare si de gingivita se hranesc cu zahar

In cavitatea orala exista numeroase bacterii, unele sunt benefice, altele sunt nocive. Din pacate, majoritatea bacteriilor sunt nocive si sunt cauzate de consumul de zahar.

Bacteriile nocive pot infecta suportul dintilor si pot intrerupe procesele de reparare ale tesutului parodontal si pot patrunde in circulatia sanguina sistemica a intregului organism si la aparitia mai multor probleme de sanatate cum ar fi problemele cardiovasculare si diabetul.

Concret, fiecare masa si fiecare gustare pe baza de zahar este daunatoare pentru tesutul parodontal. Oricat de mica ar fi cantitatea de zahar, bacteriile din cavitatea orala pot creste si se pot multiplica devenind extrem de dauantoare tesutului parodontal.

Se recomanda eliminarea sucurilor carbogazoase sau cu mult zahar din dieta, inlocuindu-le cu apa. acidul si zaharul din bauturi erodeaza smaltul, iar zaharul poate hrani bacteriile care sunt daunatoare. De asemenea, medicii recomanda evitarea alimentelor dulci, lipicioase, produsele de patiserie si indulcitorilor artificiali. Se recomanda consumul de ceai si cafea neindulcite, astfel incat, atat dintii si gingiile, cat si silueta se vor dovedi recunoscatoare.

Must Read

Acest site folosește cookie-uri. Acceptați sau refuzați cookie-urile. Pentru mai multe detalii privind gestionarea preferințelor referitoare la cookie-uri, vedeți Politica de utillizare cookie-uri. Pentru alte detalii, va rugam sa accesati pagina Politică de Confidențialitate.