Fotofobie – sensibilitate la lumina

Odata identificata cauza fotofobiei si administrat un tratament adecvat, sensibilitatea la lumina ar trebui sa dispara

fotofobie

Fotofobia este un termen care poate fi usor inlocuit cu „fotosensibilitate”. Fotofobia este o sensibilitate neobisnuita si extrem de intensa la lumina. Adesea fotofobia este un simptom concomitent al migrenei.

Ce este fotofobia?

Persoanele care sufera de fotofobie se confrunta cu un mare disconfort nu numai din cauza luminii artificiale in interior, ci si a luminii naturale mai stralucitoare din exterior. In cazurile mai severe, fotofobia provoaca dureri semnificative atunci cand o persoana este expusa la aproape orice tip de lumina.

Literal tradusa, fotofobia inseamna „frica de lumina”, desi aceasta problema nu este legata de frica, ci de o puternica sensibilitate la lumina.

Ce cauzeaza fotofobia?

Fotofobia in sine nu este o boala, ci un simptom al unei alte probleme de sanatate. De multe ori migrenele pot provoca fotofobie. Atacul de migrena se caracterizeaza prin cefalee severa si, uneori, greata si varsaturi. Aproximativ 10% dintre persoanele din intreaga lume sufera de migrene, cel mai adesea femei.

Sensibilitatea la lumina este, de asemenea, un simptom al unor probleme de sanatate care afecteaza ochii: eroziunea corneei, sclerita, conjunctivita si sindromul ochiului uscat.

Fotofobia poate afecta, de asemenea, unii oameni care sufera de boli mintale, cum ar fi agorafobia, anxietatea, depresia, tulburarea de panica si tulburarea bipolara.

Cum se previne fotofobia?

Desi nicio persoana nu este capabila sa se protejeze pe deplin de fotofobie, exista insa cateva sfaturi utile care pot preveni intr-o oarecare masura sensibilitatea la lumina.

  • In primul rand, trebuie aflat de unde vine problema – consultarea unui medic pentru a afla cauza principala a fotofobiei.
  • Se vor evita lucrurile care declanseaza atacuri de migrena.
  • Se vor reduce sansele de a dezvolta conjunctivita mentinand o igiena buna, fara a atinge ochii cu mainile murdare. O igiena buna protejeaza ochii de alte bacterii periculoase.
  • Mentinerea stabila a starii mentale.

Odata identificata cauza fotofobiei si administrat un tratament adecvat, sensibilitatea la lumina ar trebui sa dispara. Daca este asociata cu o migrena cat dureaza atacul, cel mai bine este sa se limiteze accesul la lumina puternica. Fotofobia ar trebui sa treaca odata cu disparitia atacului de migrena.