Este bine cunoscut faptul ca odata cu cresterea temperaturilor din termometre scade si apetitul oamenilor, mai ales al copiilor. Astfel ca in aceste zile caniculare de vara este foarte dificil de convins cei mici sa manance ca de obicei.
Prin urmare, parintii trebuie sa gaseasca solutii si chiar preparate care sa poata fi servite cu usurinta pe timpul verii, cand este foarte cald. Acestea trebuie sa fie echilibrate din punct de vedere nutritional si proaspete, pentru a sustine cresterea si sanatatea celor mici.
Retete simple si racoritoare
Temperaturile ridicate face gatitul sa fie o activitate foarte solicitanta, motiv pentru care se prefera preparatele rapide si chiar cele care nu presupun folosirea focului pentru pregatire. Totusi, copiii trebuie sa fie hraniti corect, cu alimente care sa contina nutrientii necesari pentru o buna dezvoltare, astfel ca parintii fac eforturi pentru a le pregati mancaruri cat mai consistente.
Acest lucru nu este insa necesar deoarece, din cauza caldurii, multi copii nu vor dori sa manace, mai ales astfel de preparate. De aceea ar trebui sa se opteze pentru preparate simple si racoritoare, care contin, de exemplu, orez, rosii sau sunca.
De asemenea, desertul este partea preferata a celor mici, iar vara este momentul cel mai potrivit pentru a nu li se refuza aceasta placere. Se poate opta pentru fructe proaspete – o diversitate de fructe de sezon fiind disponibile – sau chiar orez cu lapte, care poate fi servit rece si impreuna cu fructe.
Din dieta nu ar trebui sa lipseasca insa legumele, alimentele bogate in amidon si carnea. Un exemplu de preparat care poate fi servit vara si care contine o multime de nutrienti sunt supele reci, din legume, cum este si supa rece de rosii, cunoscuta sub denumirea de Gazpacho. Acestora li se pot aduga salatele din paste cu legume si ton, sunca sau pui.
Nu trebuie uitata apa!
Hidratarea este extrem de importanta, mai ales in zilele caniculare. De aceea, copiii ar trebui sa fie incurajati sa consume cat mai multa apa. Acestia mai pot consuma si alimente bogate in apa, cum ar fi castravetii, rosiile sau pepenele.