Risipa alimentara este o problema cu care se confrunta intreaga lume, numai ca, in Romania, aproximativ 1,3 milioane de tone de mancare ajung la gunoi, adica aproximativ 70 de kg de alimente pentru un singur locuitor, conform unui studiu ONU, publicat in anul 2021.
Pe langa pierderile economice pe care le reprezinta o astfel de risipa, aceasta reprezinta o problema si din punct de vedere ecologic. Astfel ca ce se intampla daca, pe langa faptul ca este ecologic, limitarea deseurilor poate ajuta si la obtinerea unei economii?
Pentru un consum mai bun si reducerea costurilor, sunt prezentate cateva sfaturi foarte eficiente anti-risipa:
- Organizarea dulapurilor
La sfarsitul saptamanii sau dupa o perioada de vacanta, este probabil sa fi uitat ce se ascunde in dulapurile. Inainte de a face o lista de cumparaturi, este necesar sa se verifice si dulapurile si frigiderul pentru a vedea ce lipseste si este necesat de cumparat. Acest lucru va permite sa nu se aiba ingrediente duplicate sau triple. In plus, poate oferi inspiratie pentru meniul saptamanii.
- Planificarea meniurilor in avans
Planificarea meniurilor este un sfat bun pentru a cumpara doar ceea ce este necesar pentru mesele saptamanii. Acest lucru permite, de asemenea, o mai mare creativitate, deoarece exista suficient timp pentru a gasi retete variate si sanatoase, fie in cartile de retete, fie pe internet.
- Intocmirea listei de cumparaturi
Odata stabilite meniurile pentru saptamana, va fi mult mai usor de intocmit o lista de cumparaturi precisa, in functie de nevoile de la momentul respectiv. Acest lucru va permite sa se cumpere doar ceea ce este necesar si in cantitatile potrivite.
- Gatirea resturilor
Exista o multitudine de retete gurmande si delicioase anti-risipa, pregatite din resturi. De exemplu, pot fi folosite albusurile pentru a face un desert cu cocos delicioase. La fel, daca au fost gatite prea multe paste sau orez, portiile ramase pot fi folosite pentru a face o salata delicioasa.
- Pot fi gatite si legumele care incep sa se strice
Se intampla adesea ca anumite produse sa inceapa sa se altereze din cauza caldurii mari de exemplu, dar asta nu inseamna ca nu poate fi preparat.