Puiul este o carne care place tuturor: de la adulti, pentru ca este slaba si plina de proteine, pana la copii, care o iubesc pentru gustul sau delicat. La cuptor cu cartofi sau la tigaie in stil roman, puiul este unul dintre cele mai populare si versatile ingrediente culinare.
Atentie insa, pentru ca in bucatarie nu poti fi niciodata prea atent si exista un obicei care trebuie neaparat evitat daca nu vrei sa risti raspandirea unei bacterii periculoase, campylobacterul. Nu ar trebui sa se spele niciodata puiul inainte de a-l gati.
Un studiu recent al Departamentului de Agricultura al SUA si al Universitatii din Carolina de Nord, precum si o campanie britanica de sensibilizare a opiniei publice din urma cu cativa ani, demonstreaza stiintific de ce este periculos sa speli puiul inainte de a-l gati si de ce acest pas trebuie neaparat evitat daca nu vrei sa te confrunti cu probleme de sanatate.
Studiul care arata pericolul spalarii carnii de pui
Studiul a fost realizat pe 300 de persoane carora li s-a cerut sa gateasca o masa cu pui si salata. Impartiti in doua grupuri, primul a primit toate instructiunile relevante, inclusiv aceea de a nu spala carnea de pui (ea insasi tratata cu o forma nepericuloasa de Escherichia coli), in timp ce al doilea nu a primit niciun fel de instructiuni. 61% dintre persoanele din cel de-al doilea grup au spalat puiul, iar in 26% dintre aceste cazuri bacteria a fost gasita nu numai in pui, ci si in salata, in chiuveta si in diversele ustensile de bucatarie folosite.
Ce cauzeaza campylobacterul la pui
Campylobacter, prezenta in pui, este o bacterie foarte raspandita si sursa zoonozei alimentare, adica o boala cauzata de consumul de alimente contaminate de agenti patogeni precum virusi, bacterii sau mucegaiuri. In Europa, exista aproximativ 320.000 de cazuri in fiecare an (desi numarul real ar putea fi mult mai mare), de doua ori mai multe decat cel al mai bine cunoscutei salmonela. Efectele campilobacteriozei includ diaree, varsaturi, dureri abdominale si febra.
Simptomele dispar, de obicei, in cateva zile, dar pot aparea si complicatii care afecteaza mai ales anumite categorii de persoane, inclusiv copiii, persoanele in varsta si cele imunocompromise.
Cele mai grave consecinte pe termen lung includ artrita reactiva, inflamatia rinichilor si a ficatului si sindromul Guillain-Barré; o boala inflamatorie acuta, de obicei cu evolutie rapida, caracterizata prin slabiciune musculara si o usoara pierdere a sensibilitatii distale.