Certurile in fata copiilor: de ce ar trebui parintii sa tina cont?

Majoritatea oamenilor stiu ca mariajul nu este intotdeauna un pat de trandafiri

divergente părinții

Majoritatea oamenilor stiu ca mariajul nu este intotdeauna un pat de trandafiri – cu siguranta toti isi doresc ca relatia lor sa fie armonioasa si pozitiva, cu toate acestea, in viata, vor exista si momente mai tensionate intre parteneri.

De multe ori, cand se intampla acest lucru, parintii asteapta pana cand copiii se culca; insa discutiile contradictorii in fata copiilor nu sunt intotdeauna un lucru rau – bineinteles exprimate cu respect si bune maniere – ar putea fi o oportunitate valoroasa de invatare pentru ei.

Trebuie insa clarificat ca discutiile contradictorii si cearta sunt 2 lucruri diferite. O discutie este o conversatie in care doua sau mai multe parti isi prezinta motivele si punctele de vedere, pentru a ajunge la un acord sau a rezolva o problema.

In aceste discutii pot aparea neintelegeri si diferente, pe care parintii trebuie sa incerce sa le rezolve in cel mai respectuos si prietenos mod pentru toti, prin dialog si stabilirea unei comunicari clare si eficiente.

Este important de subliniat ca, daca in timpul acestor discutii ei fac greseala de a sublinia negativul sau de a spune lucruri urate unul altuia, precum si de a tipa sau de a ridica vocea, atunci este vorba de o cearta, care cu siguranta trebuie mereu evitata in fata copiilor, pentru ca ii afecteaza emotional.

Discutiile contradictorii in fata copiilor pot fi pozitive, daca parintii o fac in mod responsabil Asa cum s-a mentionat anterior, cand sunt respectate anumite conditii si se face corect, poate fi o mare oportunitate de invatare pentru copii.

In primul rand, copii vor intelege ca nimeni nu este perfect, nici macar parintii lor: si ei pot gresi sau pot avea moduri diferite de a gandi si a vedea lucrurile, iar asta nu inseamna neaparat ca trebuie sa se certe.

De asemenea, avand aceste discutii in fata lor intr-un mod calm si respectuos, parintii le arata cum sa rezolve conflictele si ca, in ciuda diferentelor, este posibil sa se ajunga la un acord sau o intelegere. Acest exemplu ii va ajuta atunci cand au o neintelegere cu altcineva, cum ar fi un prieten sau unul dintre fratii lor.