De ce martorul motor Check Engine se aprinde mai des iarna?

Consumul de combustibil creste cu ledul Check Engine

Check Engine

Pe vreme rece, motorul masinii se confrunta cu sarcini crescute si orice problema sau economisire de combustibil si lubrifianti poate duce la activarea senzorilor. Unele dintre probleme sunt indicate de ledul Check Engine, care adesea se aprinde in mod neasteptat . Ce defectiuni poate afisa acest indicator? Ar trebui sa-si faca griji soferul pentru ele?

Lampa de „test” clipeste de obicei dupa ce partea electronica a detectat o eroare in functionarea motorului sau a cutiei de viteze si a stocat codul de eroare in memorie. Destul de des astfel de surprize apar iarna, mai ales la schimbari bruste de temperatura. Una dintre cauzele acestor probleme pot fi „bug-urile” diversilor senzori, din cauza faptului ca umiditatea sau condensul intra in contactele acestora.

Masinile rulate au cel mai adesea probleme cu debimetrul de aer sau senzorul MAF. In timp, contactele sale ruginesc pe masura ce frigul si umezeala isi fac treaba. Ca urmare, apar erori in functionarea sistemului de alimentare si din cauza acestora unitatea de control electronica incepe sa foloseasca setari medii, mai degraba decat cele setate pentru functionarea in clima rece.

Ca rezultat, consumul de combustibil creste cu ledul Check Engine. Daca nu se acorda atentie acestui lucru, exista riscul depunerii de carbon pe supape si pistoane, ceea ce in timp poate duce la probleme grave la motor.

Martorul se poate aprinde si atunci cand capacul rezervorului nu a fost inchis etans. Motivul pentru aceasta este adesea o bucata foarte mica de gheata, care impiedica inchiderea. Apoi sistemul isi pierde etanseitatea si se aprinde lampa de avertizare.

Un alt motiv pentru aprinderea semnalului de avertizare poate fi incercarea soferului de a economisi bani, realimentand la o benzinarie unde combustibilul este mai ieftin. Acest lucru va fi detectat de senzori si activat martorul „Verificati motorul”.

Uneori se intampla ca ledul sa se aprinda la pornirea motorului dupa o noapte geroasa. Insa daca masina ruleaza la viteze mari, sistemul atinge temperatura de functionare si ledul de avertizare se stinge.